Proslava Blagovijesti u splitskom sjemeništu

on .

Nadbiskupsko sjemenište u Splitu i Nadbiskupijska klasična gimnazija "Don Frane Bulić" proslavili su u subotu, 25. ožujka blagdan i zaštitnicu Gospu od Blagovijesti. Misno slavlje u kapeli Nadbiskupskog sjemeništa predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s dubrovačkim biskupom mons. Matom Uzinićem, generalnim i pastoralnim vikarom, ravnateljima sjemeništa i gimnazije kao i ostalim svećenicima koji djeluju u sjemeništu i školi, profesorima KBF-a Sveučilišta u Splitu, rektorom i odgojiteljima CBS-a te ostalim svećenicima.

„Neka Marija Majka utjelovljene Riječi svima svojim primjerom prihvaćanja Božje volje, svojim fiatom, pomogne da i mi iz dana u dan jedni drugima budemo izvor i uzor životne radosti kroz prihvaćanje“, kazao je na početku misnoga slavlja ravnatelj gimnazije don Josip Dukić pozdravivši sve nazočne gimnazijalce i sjemeništarce, njihove roditelje i rodbinu, ravnateljice i ravnatelje splitskih srednjih škola, redovnice, bogoslove, isusovačke novake, dominikance, sve djelatnike gimnazije i sjemeništa, bogoslovije i KBF-a te sve okupljene svećenike i Kristove vjernike.

„Današnja svetkovina zajednička je radost naše Crkve i svijeta jer anđelov pozdrav upućen Mariji – upućen je i svima nama. Nadbiskup Stjepan Cosmi kada je na Blagovijest prije 317 godina ustanovio ovu ustanovu, utemeljio ju je na čvrstom temelju. To je onaj temelj koji je postavio Gospodin ulaskom u našu stvarnost i što se gradi na tom temelju vječno je. To je snaga koja nas nosi i otvara budućnosti“, kazao je nadbiskup Barišić obrativši se nazočnima, osobito roditeljima prvim odgojiteljima gimnazijalaca, nastavnicima te samim gimnazijalcima, koji već godinama postižu zapažene rezultate na natjecanjima iz raznih predmeta na županijskoj i državnoj razini.

Nadbiskupijska klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ danas ima 192 učenika/učenica, od toga 18 sjemeništaraca (2 dubrovačka i 3 šibenska) i 2 dominikanca te oko 30 djelatnika. Tradicionalno na svetkovinu Navještenja Gospodinova propovijeda sjemeništarac maturant, tako je ove godine homiliju održao Benjamin Daniel Vrdoljak. „Mnogi crkveni naučitelji naglašavali su važnost današnje svetkovine, a papa Benedikt XVI. na jednom mjestu reče kako bi današnji dan za nas katolike trebao biti važniji nego sam Božić jer je na današnji dan utjelovljen Sin Božji, čime Otac pokazuje koliko je čovjek važan Bogu, toliko da se Sin odmiče od sebe (svojega božanstva) i postaje jedan od nas“, započeo je Benjamin svoju propovijed te nastavio: „Nije stoga slučajno da su mnogi kršćanski gradovi, kao naš Trogir, brojili u prošlosti godine od Blagovijesti. Bila je to era stilus Incarnationis, Nova godina koja je počinjala svetom misom zvanom 'zlatna sv. Misa'.“ Govoreći o otajstvu utjelovljenja, Gabrielovu naviještenju Mariji da će začeti i roditi Sina Božjega te Marijinom odgovoru anđelu naglasio je da je to bila - kako Hans Urs von Balthasar reče - 'gola poslušnost', bezuvjetna poslušnost. „Marija nije shvaćala cijeli Božji plan, nije znala što je čeka. Njezin 'fiat' je zapravo pristanak na sve što Otac ima u planu: od rođenja u štali, preko bijega u Egipat pa sve do 'mača boli koji joj je probio dušu'.“ U tom je surječju upitao nazočne: „Koliko mi vjerujemo u Božji plan? Predajemo li svaki svoj posao Bogu, računamo li na njega, vjerujemo li u Providnost? Ili pak sve mislimo postići sami, zatvoreni u neke svoje planove, proračunatosti, u nekoj slijepoj autonomiji, dopuštajući Božje djelovanje samo kada se nađemo pred bezizlaznim situacijama? On je naš život, naša radost. Ljepota je kročiti zajedno s njim, poput Marije.“

Na kraju svečanoga bogoslužja ravnatelj sjemeništa mr. don Jure Bjeliš uputio je riječ zahvale predvoditelju slavlja i svima koji su svojim sudjelovanjem uzveličali proslavu, a osobito sjemeništarcu Vrdoljaku koji je svojom propovijeđu „približio otajstvo utjelovljene Riječi, približio Božju riječ, na sebi svojstveni način, našoj svakodnevnici.“
Za vrijeme mise pjevao je mješoviti gimnazijski zbor pod ravnanjem s. Lidije Matijević uz orguljašku pratnju sjemeništarca Marina Turića.

Uslijedio je zajednički ručak s prigodnim pozdravima i govorima.

U poslijepodnevnim satima na sjemenišnom igralištu održana je tradicionalna malonogometna utakmica između sjemeništaraca i bogoslova.

Potom je u velikoj sjemenišnoj dvorani bila upriličena svečana akademija. Sjemeništarci su, pod vodstvom prefekta don Vedrana Torića, izveli dramsko-scensku igru - predstavu „Postolar i vrag“. Naslov je uzet iz Šenoine povjesnice te je prerađen u današnje okvire. Siromašni otac, koji radi kao postolar ne može prehraniti svoju obitelj pa prodaje vragu svoju dušu. Njegova četiri sina stalno traže od oca sve više i više materijalnih sredstava. Stoga otac svoju postolarsku radnju prenamijenjuje u kladionicu. Tu se dotiče temeljni problem današnjice među mladima – klađenje. Otac zarađuje puno novca, ali mu se obitelj raspada, sinovi mu upadaju u različite ovisnosti, osim najmlađega sina koji želi ići očevim putem i biti postolar. Temeljno pitanje predstave je: Biti ili imati? i poruka: „Gdje ti je blago tu ti je srce.“