Proslava Blagovijesti 2018.

on .

U ponedjeljak 9. travnja  proslavili smo svetkovinu Navještenja Gospodinovog ili Blagovijesti, dan našeg sjemeništa i gimnazije. Svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio je otac nadbiskup msgr. Marin Barišić u koncelebraciji s šibenskim biskupom u miru msgr. Antom Ivasom te mnoštvom drugih svećenika. Pozdravnu riječ uputio je don Josip Dukić, ravnatelj gimnazije izrazivši posebnu radost što je među nama nadbiksup kao prvi odgojutelj ovih naših ustanova, kao i ravnatelji ostalih sestrinskih gimnazija koje su proizašle iz naše škole.

Tradicionalno propovijedao je sjemeništarac maturant, ove godine Marko Budimir. U svojoj propovijedi naglasio je važnost Marijinog prihvaćanja Božje volje i rekao kako je potrebno da se i mi odlučimo- za ili  protiv Boga. "Kad-tad se Njegova volja usprotiviti našoj i tu će biti naš izbor: s Bogom ili bez njega. Za ili protiv. Biti ili ne biti. I svaki je dan to isto pitanje i ne možemo ga izbjeći, ne možemo ostati suzdržani. 'Tko nije sa mnom, protiv mene je.' Tu ne smije biti mlakosti, nego čvrsta odluka koja određuje sve naše postupke, a koja u svemu računa na milost."

Na kraju svete mise za sve je Bogu i Gospi od Blagovijesti zahvalio don Edvard Punda, ravnatelj sjemeništa rekavši kako "U Mariji vidimo da čovjek ima sposobnost čuti Božju riječ i dati se oblikovati Božjom riječi. Ili – još točnije – u Mariji vidimo sposobnost čovjeka da se u njemu začne Božja riječ i da donosi plodove riječi. To je mjera čovjeka otkrivena današnjim blagdanom. Biti istinski, Božji čovjek znači slušati Božju riječ i donositi plodove riječi. Doista, ovaj blagdan uči nas da biti čovjek nije tek ljudska stvar. Naše biti-čovjek ne može se do kraja ostvariti našim zalaganjima, pa ni krepostima. Biti-čovjek veliki je Božji projekt, Njegov plan s nama kojeg otkrivamo u intimi s Božjom riječi i kojeg ostvarujemo egzistencijalnim „neka mi bude po riječi tvojoj“

Poslije svete mise svoje zajedništvo smo nastavili na svečanom ručku u blagovaonici sjemeništa. U tradicionalnoj utakmici sjemeništaraca i bogoslova; ovaj su put ipak pobijedili bogoslovi.

U nedjelju 15. travnja uslijedio je drugi dio naše proslave, svečana akademija. Nastupili su naš tamburaški orkestar i zbor gimnazije pod vodstvom s. Lidije Matijević, a za dramski dio, osobito za dramsko-scensku igru "I što sad" bio je zaslužan naš prefekt don Vedran Torić.

Nakon akademije druženje smo nastavili za obiteljskim stolom u veselom raspoloženju.

Marijo, Gospe od Blage Vijesti, moli za nas!