Križni put za duhovna zvanja

Uvodna molitva

Isuse, želimo nakratko provesti vrijeme razmišljajući o tvojoj muci i smrti po kojoj si nam dao život i priveo nas spasenju. Prosvijetli nas i vodi svojim Svetim Duhom da u poniznosti i raskajanosti srca možemo ući u misterij tvoje otkupiteljske ljubavi te naučimo ljubiti jedni druge kao što si nas ti ljubio. Amen.

Svećenik: Smiluj se nama, Gospodine.

Svi: Smiluj se nama.

Pilat osuđuje Isusa na smrt

Svećenik: Klanjamo ti se, Kriste, i blagoslivljamo tebe.
Svi: Jer si svojim svetim križem svijet otkupio.

Isuse, sasvim si sam. Nema prijatelja uz tebe, nikoga da progovori s tobom, nikoga da te brani. Proživio si svoj život pomažući drugima. Pozivao si ljude da pođu za tobom i da te slijede. Dok promatramo tebe koji si se odrekao sebe, razmišljamo i o onima koji su se odazvali tvome pozivu. Daj im hrabrosti da s tobom mogu reći: »Budi volja tvoja«. Gospodaru žetve, pošalji radnike u svoju žetvu.

Svećenik: Smiluj se nama, Gospodine.
Svi: Smiluj se nama.

Isus prihvaća svoj križ

Isuse, dok prihvaćaš križ na svoja leđa, svjestan si da hod prema Golgoti neće biti ni najmanje lagan. Rekao si nam da ako svakodnevno ne prihvatimo svoj križ i ne slijedimo te, nismo dostojni zvati se tvojim učenicima. Možda je zato tako malo onih koji su, ostavljajući oca i majku, voljni raditi u službi Crkve kao svećenici, redovnici i redovnice. Po svom križu daj nam potrebnu snagu da prihvatimo križ našega poziva i da te slijedimo.

Isus pada prvi put pod križem

Dragi Gospodine, po prvi put si pao pod teret križa. Nauči nas da poput tebe znamo ustati nakon svakoga pada i nastaviti svoj hodočasnički put. Ne dopusti da nas naše slabosti obeshrabre u vršenju tvoje volje, već nam daj milost da se, svjesni svojih slabosti, oslanjamo na tebe.

Isus susreće svoju Majku

Gospodine, bolan li je bio prizor tvojoj Majci dok te gledala kako nosiš svoj križ! Ona te je učila o bezuvjetnoj ljubavi, službi Bogu i suosjećanju za bližnje u potrebi. Zahvalni smo ti za dar naših roditelja. Njihov primjer nas je doveo do toga da te volimo i služimo ti. Njihova vjera je prosvijetlila naš put u službi drugima.
Molimo te da tvoja Majka uzme za ruku one koji ti služe kao svećenici, redovnici i redovnice te ih vodi prema Božjemu Kraljevstvu.

Šimun Cirenac pomaže Isusu nositi križ

Isuse, ti koji si pomagao ljudima, ozdravljao i liječio, sada si potreban ljudske pomoći. Vojnici su prisilili Šimuna da ti pomogne nositi križ. Blagoslovi sve one koji ti, kroz služenje braći i sestrama, pomažu nositi križ, bez obzira na težinu tereta i boli. Neka njihova služba bude odraz ljubavi i potpune predanosti tvojoj volji. Upiši njihova imena u knjigu života.

Veronika briše Isusovo lice

Isuse, i dalje nastavljaš svoj hod prema Kalvariji. Iz gomile istupa jedna žena – Veronika, prava slika brižnoga Boga. Ona ti pruža rubac da obriše tvoje krvavo lice, a ti na tom rupcu ostavljaš obrise svojeg presvetog lica. Kojeg li prevelikog dara za tako malu uslugu. Gospodine, koliko još mnogo darova izlijevaš na one koji ti predaju cijelo svoje biće kako bi služili tebi i ljudima! Oni su obilježeni znakom tvoje ljubavi. Daj da bude više muškaraca i žena poput Veronike koji će znati prepoznati otisak tvojega lica u srcu svakoga čovjeka.

Isus pada drugi put pod križem

Poteškoće na našem hodočasničkom putu su neizbježne. Sveti Jakov piše da pravednik posrće sedam puta dnevno. I one koje si pozvao da ti izbliza služe također su slabi ljudi. Trebaju tvoju pomoć. Otvori njihova srca da znaju prihvatiti ruku pomoći braće i sestara kojima služe, njihovu ljubaznu riječ, slatki ogrtač dobrohotnosti te njihove molitve Bogu.

Isus tješi rasplakane jeruzalemske žene

Ugledavši jeruzalemske žene, na trenutak si zastao jer si vidio kako plaču. Rekao si im da si nevin i da sve ovo trpiš zbog njih i njihove djece. Na njima je da odgoje djecu kako bi te slijedila na putu tvog križa. Gospodine, podari svojim slugama vjernost i odanost kroz patnje, pa čak i trenucima smrti, da postignu vječnu slavu.

Isus pada treći put pod križem

Tvoj treći pad nas uči da budemo strpljivi i ponizni i onda kada ne ide onako kako bismo mi to htjeli te kada se sve čini uzaludnim. Daj da oni koji ti služe budu ljubazni, puni razumijevanja, jaki i ponizni. Ražari u njima veliku ljubav za one koji su posrnuli da im pomognu ustati na novi život.

Isusa svlače

Kojeg li strašnog prizora, dragi Gospodine, dok ti s tijela trgaju odjeću. Čak i kroz gorko poniženje učiš nas da se oslobodimo svega što nas sprječava da ti se u potpunosti predamo. One koji ti služe obdari plaštem nepatvorene ljubavi za druge. Učini da nadahnjuju druge svojim svjedočanstvom povjerenja u tvoje vodstvo.

Isusa pribijaju na križ

I dok te pribijaju na križ, dragi Gospodine, tvoja ljubav i suosjećanje ne prestaju. Daj da oni koji te izbliza slijede, predaju cijelo svoje biće i sve svoje snage da vrše tvoju volju za spasenje svih ljudi. Podari im puninu vjere da ti se bez ikakve računice potpuno predaju, vjerujući tvojim riječima: »Oni koji ustraju do kraja, spasit će se!«

Isus umire na križu

Razapeti Isuse Kriste, privuci cijelo čovječanstvo k sebi. O, kad bismo mogli pojmiti koliko nas ljubiš? Kako ćemo ikada znati cijeniti preveliki dar koji si nam poklonio? Što ti možemo pružiti zauzvrat za tvoj dar? Daj da svi oni koji su odlučili biti jedno s tobom, imaju hrabrosti i snage ostati s tobom. S Petrom govorimo: »Komu da idemo, Gospodine, ti imaš riječi života vječnoga!«

Isusa skidaju s križa

Gledati tebe mrtvog na križu, Gospodine Isuse, znači shvatiti koliko nas voliš. Dao si čitavoga sebe. Tražiš od nas da ti damo dio svoga života te da drugima pomognemo upoznati tvoju vječnu ljubav. Daj da se nikada ne oslanjamo na sebe već da od tebe crpimo snagu za svakodnevno služenje u istini i ljubavi. Daj da ljudi kroz naš poziv, napore i molitve spoznaju tvoju prisutnost.

Isusa polažu u grob

Dragi naš Spasitelju, položeni u grob, vjerujemo u tebe. Učiš nas da se odvojimo od zemaljskih stvari kako bismo prionuli uz nebeske. Pomozi nam da vidimo tvoju ruku pri svakomu svojem padu i tvoju pobjedu u svakom porazu. Daj da, zagledani u tvoje milosrdno Srce, tražimo najprije Božje Kraljevstvo i pravdu njegovu. Tvoja smrt je izvor života, a tvoje uskrsnuće pobjeda nad grijehom i smrću.

Završna molitva

Ljubljeni Bože, pošalji na nas svoga Duha kako bismo se mogli radosno odazvati tvom pozivu kao navjestitelji tvoje Riječi i svjedoci tvoga Kraljevstva. Ohrabri i oznaži sve one koje pozivaš da ti služe srcem punim vjere, nade i ljubavi napajajući se na spasenjskom vrelu tvoje muke, smrti i uskrsnuća. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.